Even delen - Slapen is saai, er is nog zoveel te ontdekken!

Elke twee weken delen we een verhaal van een van onze volgers. Deze keer zijn we in gesprek met Kirsten, over haar dochter Fayenne. Een lieve , hooggevoelige meid met een ijzersterke wil. Non stop op zoek naar prikkels en ‘s avonds niet in slaap te krijgen. Want hey, waarom zou je slapen, er is nog zoveel te ontdekken! Kirsten deelt open en eerlijk hoe zij haar weg vond om Fayenne toch te laten slapen.

Fayenne, klein van stuk en met maar een wens: groot worden!

Mijn lieve dochter Fayenne van 7 jaar valt ook in de categorie hooggevoelig met een sterke wil. Al vanaf dat ze een half jaar oud was merkte je aan alles dat ze niet opgeeft totdat ze krijgt wat zij heeft bedacht. Fayenne is klein van stuk met haar 7 jaar is ze nu net 118cm en weegt ze nog geen 19 kilo maar uiteraard is haar drijfveer groot zijn. Ze is de kleinste van de klas maar staat haar mannetje, heeft altijd een woordje klaar, sprak al zinnen met 18 maanden en was voor haar 2de jaar zindelijk. Maar o wat krijg je haar op de kast als je haar zo lief klein en schattig noemt.

Structuur

De afgelopen 7 jaar hebben ons geleerd om haar zoveel mogelijk structuur te bieden zodat ze weet waar ze aan toe is en als het anders loopt dan verwacht proberen we haar voor te bereiden om kortsluiting te voorkomen. Helaas lukt dit niet altijd. Een van de grootste uitdaging voor ons als ouders is haar in slaap krijgen. Als baby deed ze al hazenslaapjes overdag en vanaf haar tweede jaar heeft ze overdag geen oog meer dichtgedaan. Het fenomeen ‘je baby slapend van uit de auto overleggen in bed’ is mij dan ook totaal onbekend. Ze was amper 4 jaar oud toen ze zei; mam slapen is saai, waarom zou je gaan slapen? De dag is voor haar nooit opgespeeld er is altijd nog wel wat nieuws te beleven. We hebben letterlijk alles uit de kast gehaald, alle hulpboeken gelezen, het internet afgezocht naar tips om haar slapend te krijgen maar echt bijna niets hielp om haar binnen het uur slapend te krijgen. Het voordeel is wel dat als ze slaapt, slaapt ze, maar eer dat ze slaapt wat een drama, iets wat voor mij als moeder die altijd binnen 5 minuten slaapt heel moeilijk te begrijpen is.

In maart 2020 kwamen we allemaal thuis te zitten door COVID-19. Uiteraard viel daarmee de structuur van school weg en hierdoor lukte het in slaap komen niet meer voor 22.00 uur s avonds. Dit was niet vol te houden. We hadden al vaker gelezen over melatonine maar vonden dit best een grote stap. Uiteindelijk zijn we toch overstag gegaan en in overleg met de huisarts zijn we begonnen met het geven van melatonine tabletjes. Wat een verademing ze sliep binnen 45 minuten. We weten dat melatonine voor kinderen door sommige wordt afgeraden maar wanneer je kind dag in dag uit moeilijk in slaap komt en overdag juist zoveel mogelijk prikkels opzoekt is het niet vol te houden. Ze heeft haar nachtrust nodig om de gezellige, spontane, enthousiaste Fayenne te blijven.

Medidaties

Gelukkig heeft dit haar toen goed geholpen. Wat ik ook kan aanraden zijn meditaties zoals de pieker ballon en de regenboogtrap. De zoektocht stopt eigenlijk nooit. De laatste weken vervang ik de melatonine met een essentiële natuurlijke olie van dōTerra. Deze olie smeer ik op haar handen en navel waardoor ze rustig in slaap valt. Voor mij en haar werkt dit ook heel fijn en het voordeel is dat ze geen melatonine nodig heeft.

Dit is Fayenne, toen 2,5 jaar oud, om 21.15 uur ‘s avonds en nog steeds volop wakker

Dit is Fayenne, toen 2,5 jaar oud, om 21.15 uur ‘s avonds en nog steeds volop wakker

Vorige
Vorige

Ik beken; ik ben diegene met kortsluiting!

Volgende
Volgende

Lichtpaars heeft een kalmerend effect op kinderen