Even delen; een zware nacht, maar dan anders

Oplopende frustraties! Bij ons allemaal, bij Pepijn die zucht voordat hij moet gaan slapen want hiuj ziet er tegenop om weer lang wakker te liggen. Bij ons als ouders omdat we weten dat van het slechte slapen veel kortsluitingen op de loer liggen. Bij zijn zusje die vervolgens drie chagrijnige mensen in huis heeft. 

Een slechte nacht maakt dat de ochtend erop een strijd is. Pepijn is moe en gaat met tegenzin naar school. Kortom: een slecht combi. Eerder vertelde ik al dat we Pepijn dan af en toe een melatonine pilletje geven (te beluisteren in de podcast; Op 1 lijn liggen) om de cirkel van moeheid en frustratie te doorbreken. Maar ook wij weten dat dit niet de oplossing is. 

0f1fc9d7-d239-4c70-8e38-55cb373fd0aa.jpg

Meerdere ouders hadden mij al eens een zwaarte-deken getipt. Ik was sceptisch want hoe kun je nu iets wat mentaal is, fysiek oplossen. Dus ik ging op onderzoek uit.

Een zwaarte-deken geeft een subtiele druk over je hele lichaam ook wel diepe druk stimulatie genoemd. Diepe druk stimulatie is een methode om prikkelverwerking in de hersenen op een juiste manier te stimuleren. Dit heeft te maken met het zenuwstelsel.Je hebt het sympatisch zenuwstelsel, ook wel het alarm-systeem genoemd en het parasympatisch zenuwstelsel, ook wel de accu genoemd. Het alarmsysteem wordt geactiveerd bij bijvoorbeeld gevaar of stress. De accu wordt geactiveerd bij ontspanning zoals rust en slapen. Wanneer een kind dus moeilijk in slaap komt lukt het niet goed om te schakelen van het ene zenuwstelsel naar het andere. Door de subtiele druk geeft het lichaam een signaal af van geborgenheid en veiligheid. Hierdoor wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. 

Deze theorie klonk mij logisch in de oren. Oké ik ben nieuwsgierig geworden en ja vooral heel erg klaar met de gefrustreerde nachten. Dus kom maar op met zo’n deken. 

Mijn schoonzus gaf mij de tip dat er in Oud-Beijerland is die ze op maat en zwaarte maakt. Deze dekens mag je eerst uitproberen door de deken te huren (mocht je de deken uiteindelijk kopen wordt de huurprijs verrekend met de totale prijs). Precies wat ik zocht. Het contact met Heleen van www.leentjesdekens.nl was snel en prettig. Pepijn mocht zelf een stof uitzoeken en we moesten zijn lengte en gewicht doorgeven. Een paar dagen later mochten we de deken al ophalen, met goede uitleg van Heleen.

Belangrijk om te vertellen dat Pepijn zelf ook echt gemotiveerd was om dit uit te proberen. Toch was de eerste avond niet gelijk een succes. Hij vond het echt heel zwaar en gaf aan er benauwd van te worden. Heleen was betrokken via de app en gaf de tip om de deken eerst overdwars te leggen (alleen over de benen) Dit werkte beter.

Na nacht 2 lag de deken al tot over zijn middel en na nacht 3 had Pepijn zelf de deken tot de schouders opgetrokken. Na een week legde ik de deken over hem heen en zei hij: “Heerlijk mam!” Ja hij vindt het echt fijn dus en valt er ook veel sneller van in slaap. Duurt het in slaap vallen langer dan het gemiddelde van een “normaal” kind? Zeker! Maar het is al gauw ⅓ sneller dan dat het eerst was. In ons geval scheelt dit dus 1,5 tot 2 uur per avond!

Die zwaarte-deken is voor ons dus een blijvertje.

Het blijft symptoombestrijding in plaats van de oorzaak wegnemen. Maar de oorzaak is niet altijd weg te nemen, Pepijn blijft Pepijn (gelukkig maar;) En tot die tijd hebben wij weer iets minder frustraties, heerlijk! 

Een zware nacht, maar dan anders.

Vorige
Vorige

Loslaten komt op de meest onverwachtse momenten…

Volgende
Volgende

Van blauw worden we zennn…