Van blauw worden we zennn…

Online kwam ik de volgende tekst tegen: ‘Kinderen die moeite hebben met slapen of gevoelig zijn voor uitbarstingen kunnen het beste tijd doorbrengen in een blauwe kamer.’ Nou, iedere lezer die mijn blog over Orkaan Jort heeft gelezen, begrijpt dat het artikel direct mijn aandacht trok. Want wat is het effect van de kleur blauw? En wat kan ik daarmee bij mijn kinderen? En nog zo’n vraag die dan bij mij oppopt: waarom lopen we een blauwtje, halen we een wit voetje of willen we zwarte bladzijdes in onze geschiedenis vergeten? Ik zocht het uit.

Blauw schijnt de geest en het lichaam te kalmeren, verlaagt de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Echt waar. Ik verzin het niet zelf, allemaal uit onderzoek naar voren gekomen. Onderzoek toont aan dat mensen binnen 90 seconden na de eerste indruk een onbewust oordeel vellen over een ander of een product. Tussen 62% en 90% van die beoordeling is alleen op kleur gebaseerd.

Dat iemand dus een bepaald gevoel ervaart bij een kleur is niet uit de lucht gegrepen. Dit wordt naast je visuele en emotionele ervaring ook nog eens versterkt met de geschiedenis die jij hebt met kleur. Stel jij hebt een allergische reactie op een wespensteek en bent in je leven al twintig keer gestoken. Wat doet dat met jouw gevoel bij de kleuren zwart en geel? Of kijk eens naar voetbalsupporters tijdens het EK. Om je favoriete elftal uit te dragen moet je dus de juiste kleur kiezen.  

Terug naar de kleur blauw. De kleur van de oceaan, lucht, water en koelte. Het is een koelere, niet bedreigende kleur. Het heeft een rustgevende impact op de geest en symboliseert kalmte, vertrouwen, wijsheid, autoriteit en betrouwbaarheid. Een goed voorbeeld van het gebruik van blauw, zijn de logo’s van de politie en de Rijksoverheid. Hun blauwe kleur past goed bij de autoriteit en het betrouwbare beeld dat deze organisaties moeten uitstralen.

Om jouw kind te laten ontspannen en goed te laten slapen kun je dus het beste koele kleuren – zoals blauw, paars of groen - in de slaapkamer gebruiken. Maar let daarbij op dat je teveel donkere kleuren blauw vermijdt. Deze kleuren zorgen namelijk weer voor sombere gevoelens en gedachtes. En dat willen we natuurlijk niet. Blauw vermindert gevoelens van angst en agressie (hey, daar is het antwoord op het effect van de kleur blauw op uitbarstingen bij kids!). Blauw creëert bovendien een gevoel van welzijn. Is mijn favo vakantietrui daarom wellicht blauw? Laatst ging ik op zoek naar een nieuwe auto, mijn oude grauwe grijze bakbeest is aan vervanging toe. Ik wil een kleurrijk wagentje om door het land te crossen. Uiteindelijk heb ik puur instinctief voor de kleur blauw gekozen. Zal dat komen omdat ik me zo heerlijk zennnn voelde tijdens de proefrit…? Ach, wie weet.

Oh! En wist je trouwens dat blauw onbewust ook de eetlust remt (kijk maar eens naar producten die beschimmeld zijn). Dus aan alle moeders die nog van de laatste zwangerschapskg’s af willen komen; eet van een blauw bord. Wellicht dat het helpt ;-)

En dat blauwtje lopen? Een blauwtje is hier een verkorting van 'een blauwe scheen'. Wie een blauwtje loopt, heeft dus in figuurlijk opzicht zijn scheen gestoten en heeft daardoor dus een pijnlijke blauwe plek op zijn been. Deze "grappige elliptische uitdrukking" (aldus het Woordenboek der Nederlandsche Taal) is al zeker zo'n vier eeuwen oud. Weten we dat ook weer!

Unknown.jpeg

Zie mij eens stralen; in mijn favo blauwe trui tijdens een proefrit! Hoppa! Laat die nieuwe blauwe auto maar komen! Ik kijk nu al uit naar al die rustgevende km’s in de file, haha!

Liefs,
Krista

 

Vorige
Vorige

Even delen; een zware nacht, maar dan anders

Volgende
Volgende

Ik beken; ik ben diegene met kortsluiting!